Alkohole domowe – co trzeba wiedzieć?

11 marca 2020 Autor admin 0

W okresie PRL-u domowa produkcja alkoholu kwitła, o czym przypominają nam kultowe komedia z tamtych czasów. Powód był po prostu – braki na sklepowych półkach. Dzisiaj, mimo wielkiej różnorodności i dostępu do wielu różnych trunków z każdego zakątka na świecie, i tak próbujemy własnych sił w przyrządzaniu domowych nalewek, bimbru czy wina. Masowa produkcja i komercjalizacja sprawiają, że wolimy wiedzieć, co pijemy i bazować na sprawdzonych produktach.

Zanim jednak sprawdzimy, jakie alkohole domowe możemy przyrządzić, wyjaśnijmy kwestie prawne. Otóż w polskim prawie zdefiniowane jest, że tzw. „wyroby winiarskie” – a więc wino, cydr i perry – można produkować w domowym zaciszu bez konieczności posiadania prawnych zezwoleń. Sytuacja jest podobna, jeśli chodzi o piwo. Oczywiście chodzi o produkowanie piwa na własny użytek – aby zacząć je sprzedawać konieczne jest posiadanie stosownych zezwoleń.

Kwestie prawne

W przypadku bimbru sprawa jest bardziej skomplikowana. W roku 2004 Sąd Najwyższy orzekł, że „znamiona przestępstwa z art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych wypełnia również wyrabianie alkoholu etylowego na własny użytek”. Oznacza to, że produkcja alkoholu etylowego w świetle prawa jest zabroniona pod groźbą utraty wolności od 1 roku do 2 lat. W praktyce kary pozbawienia wolności często są łagodzone przez sąd ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu. Jeśli chodzi o nalewki to ich produkcja jest na szczęście legalna. Oczywiście o ile do ich przygotowania używamy alkoholu prawnie przeznaczonego do obrotu, czyli takiego, który posiada akcyzę.

Jak przyrządzić alkohole domowe?

Do przygotowania domowego piwa czy wina będziemy potrzebować specjalistycznego sprzętu, który można kupić w profesjonalnych sklepach. Chodzi o takie rzeczy, jak fermentator czy areometr. Sklepy tego rodzaju często oferują gotowe zestawy do produkcji alkoholi, które znacznie ułatwiają zorganizowanie całego oprzyrządowania. Do samego zaś piwa niezbędny jest chmiel, słód oraz drożdże piwne, z kolei do wina owoce, cukier, woda i drożdże winne. Aby przyrządzić nalewkę potrzeba wybranych owoców oraz rektyfikowanego spirytusu. Smak i aromat trunku uwydatni dodatek skórki cytrusowej, miodu, wanilii czy przypraw korzennych.